För ett tag sedan så startade jag ett nytt äventyr!
Ett smyckesbrand som heter Studio Minerva med tillhörande företag och e-handel. Jättekul, och jätteläskigt och jätte jätte mycket att lära!
En av de första sakerna jag kom i kontakt med var den nya EU förordningen om produktsäkerhet GSPR, eller General Product Safety Regulation, som ska träda i kraft den 13 december 2024.
Förvirring om vad GSPR innebär
Syftet med GSPR är att säkerställa att alla varor, även importerade ska vara säkra att använda och gå att spåra till mellanhänder och tillverkare. Problemet är bara att det råder en stor förvirring om vad det är som gäller. Många e-handlare i Sverige har inte ens hört talas om förordningen och i e-handelsgrupperna på Facebook så finns det väldigt många olika tolkningar av vad det är som ska gälla och vilka skyldigheter vi e-handlare kommer att ha från och med den 13 december i år.
Så jag mailade Europe Direct Contact Center som har som uppgift att svara om frågor om EU. De hänvisade mig till Konsumentverket, som är den myndighet i Sverige som ska övervaka att förordningen efterlevs här i Sverige.
Det jag kom fram till efter lite brevväxling fram och tillbaka var följande
Dina skyldigheter som e-handlare enligt GSPR
Vilka skyldigheter du som e-handlare har beror på om du klassas som TILLVERKARE, IMPORTÖR eller DISTRIBUTÖR.
Så här står det i förordningen
“Tillverkare:
En fysisk eller juridisk person som tillverkar en produkt eller som låter utforma eller tillverka en produkt och saluför den produkten i eget namn eller under eget varumärke.
Importör:
En fysisk eller juridisk person som är etablerad i unionen och som släpper ut en produkt från ett tredjeland på unionsmarknaden (ART 3, punkt 10)
Distributör:
En annan fysisk eller juridisk person i leveranskedjan än tillverkaren eller importören, som tillhandahåller en produkt på marknaden. (ART 3, punkt 11).”
I mitt fall, då jag importerar varor från länder utanför EU (sk. tredje land) men också från länder som tillhör EU, trodde jag först att jag enligt den nya förordningen räknades som IMPORTÖR och DISTRIBUTÖR. Och så skulle det också ha varit om jag inte hade sålt varorna under mitt egna VARUMÄRKE. Om man säljer under sitt egna varumärke så räknas man som TILLVERKARE.
Allmänna skyldigheter
– Se till att alla produkter är säkra. Hur det avgörs om en produkt är säker eller inte beror så klart på vad det är för varutyp och om de ska följa några standarder, ha nån viss märkning eller följa nån annan förordning förutom gspr.
Skyldigheter för TILLVERKARE
– se till att produkter utformats och tillverkats enligt säkerhetskrav.
– Ha interna processer för produktsäkerhet.
– göra en riskanalys + teknisk dokumentation (ska sparas i 10 år).
– produkterna ska ha ett serienummer som gör att man kan identifiera dem. Den ska vara väl synlig och lättläst för konsumenter alternativt vara på förpackningen eller i ett dokument som följer med produkten.
– ange namn, registrerat firmanamn eller registrerat varumärke samt postadress och elektronisk adress. Denna information ska placeras på produkten eller, om detta inte är möjligt, på förpackningen eller i ett dokument som åtföljer produkten.
– varan ska levereras med bruksanvisningar och säkerhetsdokumentation som enkelt ska kunna läsas och förstås av konsumenten.
– Följa särskilda förutbestämda steg om ev säkerhetsproblem uppstår med produkterna.
– ha en kanal där konsumenter kan lämna klagomål. Denna ska vara tillgänglig även för konsumenter med funktionsnedsättningar.
– Följa upp och föra ett internt register för klagomål.
Skyldigheter för IMPORTÖRER
– Se till att produkten är säker.
– Ha interna processer för produktsäkerhet.
– göra en riskanalys och se till att det finns teknisk dokumentation (sparas i 10 år).
– Kontrollera att produkterna har ett serienummer.
– Se till att tillverkaren har angett namn, registrerat firmanamn eller registrerat varumärke samt postadress och elektronisk adress på produkten eller på förpackningen eller i ett dokument som åtföljer produkten.
– Se till att ange importörens namn, registrerat firmanamn eller registrerat varumärke samt postadress och elektronisk adress på produkten eller, om detta inte är möjligt, på förpackningen eller i ett dokument som åtföljer produkten. Detta får inte skymma information i tillverkarens märkning som krävs enligt unionsrätten.
– se till att produkten levereras med bruksanvisningar och säkerhetsinformation som är enkel för konsumenten att läsa och förstå.
– följa vissa specifika steg om de misstänker att en produkt kan vara farlig att använda.
– se till att konsumenterna har kommunikationskanaler där de kan rapportera ev.problem, antingen hos tillverkaren eller hos importören.
– Undersöka och föra register över inkomna klagomål (sparas i 5 år).
Så det enda som skiljer IMPORTÖR från TILLVERKARE är att importören måste även märka produkterna med uppgifter om det egna företaget.
Skyldigheter för DISTRIBUTÖRER
– Se till att produkter har serienummer.
– Se till att tillverkarens uppgifter finns på produkten
– Se till att det finns bruksanvisning + säkerhetsinformation som är lätt att läsa och förstå för konsumenten.
– Se till att importörerns uppgifter finns på produkten
– säkerställa att lagrings- eller transportförhållandena inte äventyrar produktens säkerhet.
– Följa vissa specifika steg om de misstänker att produkten kan vara farlig.
Skyldigheter vid distansförsäljning dvs e-handel
Ange följande information i varuinformationen på tex webplats
– tillverkarens namn, registrerade firmanamn eller registrerade varumärke samt den postadress och elektroniska adress där tillverkaren kan kontaktas.
– bild, produktbetäckning och annat som gör det möjligt att identfiera produkten.
– Eventuell varningar och säkerhetsinformation.
Sammanfattning
Skyldigheterna skiljer sig inte särskillt mycket mellan de olika rollerna. Och de flesta av de här kraven blir nog inte särskilt svåra att implementera! I alla fall inte om man har ett vettigt lagerhanteringssystem på plats.
Hoppas att det hjälpte någon!
Här kan du läsa förordningen i sin helhet..
Om länken inte fungerar pga att din browser blocker den kan du kopiera denna länk https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/?uri=celex%3A32023R0988
Vänligen/Salla V