bygg en egen hemsida

Bygg en egen hemsida med WordPress

Den här veckans artikel är för dig som själv skulle vilja bygga din egen hemsida med hjälp av WordPress men inte riktigt vet var du ska börja!
När man tar första steget ut i en ny värld känns det ofta överväldigande. Terminologin kanske är okänd och hjärnan motar så mycket ny information på en gång så den vet inte riktigt var den ska arkivera allt detta!

Så kändes det för mig första gången jag skulle köra bil – det var så mycket spakar och knappar och pedaler överallt som alla kontrollerade någonting superviktigt! Och inte nog med att man skulle ha kolla på alla dessa – man skulle också ha koll utanför bilen så man inte kör i diket! Men som med allt annat så när jag gjort om proceduren ett par gånger kändes det redan lättare. Jag hade fått koll på ett par av knapparna och pedalerna och det kändes som att hjärnan kanske ändå skulle kunna hantera det här på ett bra sätt.

Samma sak är det med WordPress! Även om det vid första ögonblicket känns som att du aldrig kommer att kunna minnas allt detta så märker du att efter ett par gånger så går det redan lite lättare!

Så var ska man då börja?

1. Installera själv eller registrera ett konto?
Det första du bör fundera på är vilka funktioner du vill ha på din sida. WordPress finns i två olika varianter – som en tjänst som man har tillgång till online där WordPress tar hand om uppdateringar etc. och så den andra varianten där du själv skaffar webbhotell och installerar WordPress där.
Vilket som passar dig beror helt på vilka dina behov är

Här kan du läsa mer om skillnaden mellan wordpress.org och wordpress.com

2. Registrera domännamn + webhotell
Om du valt alternativ två så är det dags att skaffa ett webbhotell. Detta kan oftast göras samtidigt som du registrerar ditt domännamn hos din webbhotellsleverantör. Det finns många olika leverantörer och det är helt omöjligt att säga vilken som är den bästa. Om du bara ska ha en vanlig sida och inte siktar på att bygga nya Tradera så fungerar nog alla helt ok.
Här följer en lista på några av dem (utan inbördes ordning)

Binero
Inleed
Loopia
Miss Hosting
Oderland
One

Om du inte vet hur du ska gå tillväga för att registrera domännamn samt installera WordPress på ditt webbhotell rekommenderar vi boken WordPress enkelt! – Introduktion som du kan beställa HÄR

3. Gör en plan!
Det här är en bra sak att göra som många struntar i. Men att inte ha någon aning om vad du behöver innan du sätter igång kan resultera i många timmars onödigt arbete! Så ta fram papper och penna och skriv upp

Vad ska du ha för innehåll?
På hur många olika sidor?
Vilka bilder ska du ha?
Vilka texter ska du ha?
Var ska de ligga?

Nu bör du ha en grov översikt om var allting ska ligga

4. Välj ett tema
Nu är det dags att börja fundera på hur du vill att hemsidan ska se ut!
Ett tema är det som bestämmer layouten på din sida. DVs om du ska ha en eller flera kolumner, sidebars osv. Det finns supermycket olika teman och det kommer nya hela tiden!

Du kan läsa mer om Teman här
Vad är ett tema?
5 snyggaste WordPressteman för företag

5. Sätt igång!
Nu när du har registrerat domän samt installerat WordPress på ditt webbhotell. Är det bara att sätta igång!