Är det nödvändigt med SEO?

Är det nödvändigt med SEO?

thumb_ripseo

SEO betyder Search Engine Optimization och översätts ofta till Sökmotoroptimering på svenska. Kort uttryckt handlar det om att anpassa din sida så att sidan hamnar så högt upp som möjligt i sökmotorernas rangordning!

Det har funnits en debatt om sökmotoroptimering. De som är För anser att det är lika viktigt som tidigare, medan de röster som anser att tiden för sökmotoroptimering är över pekar på att innehållet är det viktiga i sammanhanget och att människor lyssnar mer på rekommendationer från sina vänner och bekanta istället för att att googla fram information. Detta, menar dem, gör att de organiska träffar som du får från sökmotorerna minskar.
Jag personligen tror att det bästa är att arbeta med alla delar. Dvs att arbeta med SEO och också använda sin tid till att göra sidan så intressant som möjligt för besökaren så att den blir värd att rekommenderas!

Här har du några tips på vad du kan göra för att förbättra din SEO

1. Skapa unika, relevanta titlar för alla sidor
Använd Titel för att skapa unika sidtitlar. Vad handlar sidan om? Tex båtuthyrning = Hyra båt, båtuthyrning, kanske namnet på företaget eller platsen där man befinner sig.

2. Förbättra dina webbadresser struktur
Undvika långa och komplicerade webbadresser. Dels för att det blir svårt för din besökare att senare komma ihåg den och dels för att det underlättar för sökmotorer som går igenom dina dokument. Webbadressen visas dessutom som en del av sökresultatet på Google. Dvs bra att använda relevanta ord i den. Använd bindesträck istället för understräck ex. Båtuthyrning-i-växjö. Skapa enkel katalogstruktur.

3. Gör din sida lättnavigerad.
Gör webbplatskartor, en i html för besökarna och en XML sitemap för sökmotorer. Gör det lättare för google att hitta på din sida. Skapa en naturlig hiearki.
Ha en användbar 404-sida som guidar besökarna rätt.

4. Erbjud bra innehåll och tjänster
Tänk på att besökare som kan mer om ämnet kanske använder olika sökord än de som ämnet är helt nytt för. Lättläst text. Dela upp innehållet på ett tydligt sätt.

5. Skriv bättre ankartexter
Ankartextens uppgift är att ge besökarna information om vart länken leder. Välj beskrivande text. Undvik ”klicka här”.

6. Optimera din bildanvändning
Namnge dina bilder på ett beskrivande sätt. Använd Alt-texter. Använd vanliga filtyper (tex jpg)

7. Använd rubriktaggar på rätt sätt
h1 till h6 är rubriktaggar. Viktigaste punkterna ska vara störst. Undvik att ha för många rubriktaggar på samma sida. Undvik att ha all text på sidan i en enda rubriktagg.

8. Använd robots txt effektivt
Stoppa sökroboten från att söka igenom sidor när det inte behövs med robot txt

9. Använd dig av nofollow för att filtrera ut de användargenererade delar som finns på din sida så att de inte påverkar sökmotorns resultat negativt för din del.